Demokrati - för samer

""Demokratin" har icke rätt i allt. 51 bestämmer där över 49 varav ingen är same."

Tomas Cramér apropos lagstiftningen kring Sapmi World Heritage Laponia i Samernas Vita bok (SVB), 30 vol. 1966-2000, Volym 30. sid IV.
http://home.swipnet.se/vinterstierna/

Det är tragiskt för Sverige!

Peter Stormare, aktuell med filmen VARG den 4 april 2008. I pressmaterlalet kring filmen står att läsa en del. När intervjun kommer in på samarbetet med Valsjöborna tackar han speciellt Samebyn:

"Jag har i djupet av mitt hjärta en stark kärlek till dem, deras traditioner, deras tro och tillit till att vara människa. Att få vara en del i ett stort underbart maskineri. Och då talar jag inte om politik utan om den uråldriga tradition som de bejakar.

Jag är skamsen över att vi i Sverige inte givit Samerna större rätt över att fatta sina egna beslut. Det är en skam! Speciellt i ett land där politiker är så snabba att i media fördöma vad som händer i alla andra länder utom i sitt eget. Det är tragiskt för Sverige."

Carola - Fångad av en samisk stormvind?

Carola,

jag vill inte strö salt i såren så här dagen efter
deltävlingen i Kiruna i schlagerfestivalen, men kan det ha varit så att de samiska gudarna har haft ett finger med i spelet? En rejäl fingervisning om hur man som icke-same skall förhålla sig till de samiska symbolerna!

I en bloggartikel längre fram kan du läsa om vad samiska kolten betyder för oss. Det är mer än en folkdräkt...

Du må vara ursäktad att du inte visste bättre, en mycket stor del av det svenska folket vet inte bättre än du (jag tror dock att du skulle tänka dig för att komma inridande med hövdingaskrud på hjässan i ett indianreservat i USA). Denna informationsbrist har sina historiska orsaker som det samiska folket nu kämpar med att synliggöra genom satsningar som Samiskt informationscentrum och andra informationskampanjer.

Kanske att du också kan bidra till synliggörandet och gottgöra din hattfadäs genom att lära dig mer om det samiska samhället idag? Ta kontakt med någon av de unga mycket duktiga och mångsidiga samiska artisterna aktuella i samiskt artistliv just nu och se om ni kan "hitt' på nå't" tillsammans.

Sofia Jannok
Simon Marainen
Lars Ante Kuhmunen

Kanske att detta kan hända:

Du får en eller flera jojker på din repertoar och vi får exempelvis "Fångad av en stormvind" på samiska. Ulf Lundell har gjort det med "Öppna Landskap" (inte för att be om ursäkt!.

Din karriär får en ny dimension!

Vad sägs om det?

Ett urfolk är utställt

Nordiska museet invigde sin nya utställning SAPMI, idag 8 november. Utställningen handlar om samer i Sverige, presenterad på ett samtida sätt med multimedia-inslag.

Lars Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, tog i sitt tal utgångspunkt i Gustav Vasa, som tronade bakom Lars-Anders rygg, och farmför sig, August Strindberg, med ord ristade i porten till Nordiska museet. Däremellan fick Expressens ledarskribent sig en känga och inbjudan till personlig guidning avd Lars-Anders på utställningen..

Gustav Vasa förstod att hålla sig väl med samerna så länge de höll sig till svenska lagar och betalade skatt. (Samerna höll ju svenska armén med skinn och mat. Höjdes skatten flyttade skatteunderlaget!). Den koloniala tiden som hade sin höjdpunkt vid Nordiska museets grundande berördes likväl som att den insamling av föremål om gjordes då har en stor betydelse för spegla den samiska historien. 

Knytningen till  August Strindbergs citat på porten, Sagor jag täljer att arv sitt de unga minnas må,  Nordiska museets mission, uppmärksammade Lars-Anders särskilt tydlig eftersom August har samiskt ursprung.

(Min bokhylla med samisk litteratur utökades plötsligt med 2,5 hyllmeter!)



Samisk historia i Sverige

I väntan på att de svenska läroböckerna uppdateras är följande artiklar från Nättidningen Svensk Historia ett bra komplement.

Ändå sedan järnåldern har människor i norra Norrlands inland levt på liknande sätt som skogssamerna gjorde vid sekelskiftet 1900.
http://www.svenskhistoria.se/forskning/399.html

Religion och trosföreställningar blev under järnåldern viktiga inslag i de samiska identiteterna.
http://www.svenskhistoria.se/forskning/403.html

Renskötsel  etableras under slutet av yngre järnålder i övre Norrlands skogsområden.
http://www.svenskhistoria.se/forskning/237.html

Samerna hade handelskontakter med vikingarna I Birka.
http://www.svenskhistoria.se/museer/210.html

Det samiska samhällets möte med kung och kyrka på 1600-talet blev en kraftig kollision. Men vid sidan av den konflikten verkade det samiska samhället för konsensus och balans.
http://www.svenskhistoria.se/forskning/294.html

Vad är det som får kyrkliga makter att utfärda dödsstraff mot samiska schamaner? En anmälan av Christian Catomeris bok det Ohyggliga arvet.
http://www.svenskhistoria.se/bocker/717.html

Svenskarnas förlust av Finland till Ryssalnd 1809 - konsekvens av hur man behandlade finnar och samer?
http://www.svenskhistoria.se/forskning/81.html

Kritisk granskning av den systematiska kartläggningen av människor i Nordskandinavien i slutet 1800- och början av 1900-talet.
http://www.svenskhistoria.se/museer/246.html

Slöjdsamlarna i början av 1900-talet var inte ett vitten intresserade av att dokumentera samisk kultur.
http://www.svenskhistoria.se/museer/51.html

Sydsvensk kolonial tankestil förvränger tolkningen av Norrlands förhistoria under 1900-talet.
http://www.svenskhistoria.se/forskning/322.html

Och ännu en artikel på föregående tema: hur har samhällspolitiska ambitioner nyttjat arkeologins resultat i olika skeenden?
http://www.svenskhistoria.se/forskning/327.html

Äterlämning av samiska skelett.
http://www.svenskhistoria.se/arkiv/880.html

Det samiska kulturarvet i skogarna på väg att förstöras av skogsbruket.
http://www.svenskhistoria.se/arkiv/854.html

Boktips om samisk historia och kultur
Rolf Kjellström:
Samernas liv
http://www.svenskhistoria.se/bocker/589.html


Stockholm Gratis Jazz Festival

I skuggan av Stockholms Jazzfestival pågår det så mycket annat, som dessutom är gratis - ölen är förstås inte gratis!.

En fredag kväll i juli bjöd på detta:

Buss till staden och sedan T-bana. Vi delar bussen med ett gäng glada polacker på väg att fira helg. Inom en halvtimme passerar vi Mosebacke terrass i vår begsklättrariver på väg till Stockholmsturisternas utsiktsfjäll nummer 1 - Fjällgatan. Terrassen är fylld av öldrickande människor i svart och solgalsögon - begravningsöl? - nej, det är bara Söders människor som klär sig så, påpekar min fru - initierad med kollega som jobbar på skola  i stadsdelen.  

Vi klättrar vidare förbi Katarinaberget med dess kyrka och kullerstensbelagda gränder, beundrar utsikten där vi kommer åt. Minns tidigare promenader i kvarteren. Korsar Katarinavägens ravin där den möter Tjärhovsgatan för att komma till den ultimata Stockholmsutsikten. Innan vi kommer fram till Glasscafeet där alla bussar stannar slinker vi in i
Hälsans hus, ner i källaren och kommer ut på andra sidan till en restaurang med uteterass som hänger över Stadsgårdskajen. Hermans heter restaurangen.

Några minuter efter 19.00 trakteras, vi utöver den vegeratiska buff'én och helggrillen, med instrumentala bossanovarytmer, Glenn Miller, Sakta vi gå genom stan, etc, med Catharina Wiborgh, saxofon, Fredrik Olsson, gitarr, och Fred Carlsson bas. Fullt njutbart tillsammans med en utsikt av Djurgårdsfärjor som pilar fram och tillbaka på Strömmen och det föll mitt sällskap i smaken - typisk pinaobarsmusik.

Efter ett set begär vi oss vidare till Gamla Stan. Sista Styverns gränd beträder vi - inte för att vi är panka - mest för att grändöppningen påminner om att vi varit där i något annat tidevarv. Och, javisst, där är parken vi kom igenom - fast då i från det andra hållet - och vi finnner det det generade paret som hastigt retarderar från en mer intim ställning. 

Passerar förbi Sjöfartshotellet. Va! Det är fullsatt i restaurangen! Vi erinrar oss morgonens artikel om att våra EU-kamrater från södra Europa bara ökar sitt resande till Sverige. Svalkan lockar, men det skalll vara riktiga hotell. Tvåvånings vandrahemsssängar duger inte. På väg till Slussen möter vi tjattrande italienare på väg till Sjäfartshotellet och från Gamla Stan väller det bara folk av två sorter, turister och Söderbor.  

Vi kommer något tidigt till Wirströms pub på Stora Nygatan. I källarvalven hälsar oss välkomna Caroline Williams med vänner. Vi blir erbjudna plats i bekväma soffan bakom pianisten, alldeles bredvid högtalaren. Snart dyker hela Carolines följe upp. Pussandes och kramandes fyller de källarvalvet som har scenen. Övriga gäster smyger med sina öl till det bakre källarvalvet. Det känns bekant. Var själv med i följet kring Omlopp, Nota Bene, Vildkaktus och andra numera insomnade band, nitonhundrakallt.

Caroline drar igång sitt första set några minuter efter utsatt tid. Håller takten med en svart solfjäder som också svalkar henne i den kompakta luften. Vi får bl a njuta av Billie Holiday och några av Carolines grånade vänner som generöst kompar med sina saxofoner. Cariolne bjuder in Anders Nykvists saxofon redan efter två låtar. 

Under konserten inställer sig spekulationer om det förpliktande namnet  Williams. En slagning på Internets Centrum för knäsvag musik  ger vid handen att damen började sin karriär som nioårig låtskrivare til Streaplers och uppträdde i TVs barnprogram under Åke Falks regi. Allt detta nittonhundrakallt.

I andra set lämnar vi Wirströms efter att ha avnjutit Summertime i Carolines tolkning. Alla jaszzmusiker av rang har sin tolkning av Summertime. Den tolkning som först flätades in i mitt liv var Love Sculptures släpiga och gittarrylande som bäst avnjöts på skoldans med skolans tjusigaste tjej, Caroline. Nittonhundrakallt. 

Kan man äga luft, vatten och mark?

En stackars miljöpartist i Norrköpings kommunfullmäktige försökte föra in urfolkens (och samers) tänk i debatten om att vi bara lånar jorden från våra barn och barnbarn.

Han möttes med hån och skratt från sina fullmäktigekolleger. Om det är så här ställt bland våra styrande på lokal nivå (toppen rekryteras från basen) är det inte att undra på att det ser ut som det gör med samernas markrättigheter och ILO-konventionen - är inte urfolk eller samer närvarande blåser man bara på med okunskap och attityder.

Läs själv på Folkbladet i Norrköpings
insändarsida:

eller här ( i händelse att insändaren försvinner),:

Ett lågvattenmärke i kommunfullmäktige

Uppskattning, beröm och att visa respekt och vördnad för varandra borde få en mer central plats i våra liv.
Detta saknades helt vid en debatt i kommunfullmäktigemötet i Norrköping i måndags, 23 april.

Bengt Cete från miljöpartiet försökte i sitt inlägg förmå ledamöterna att tänka lite längre än näsan räcker.
Han ville ifrågasätta vårt sätt att leva och exploatera vårt livsrum. Han tog upp det sätt varpå indianerna försökt leva i harmoni med naturen och att de inte förstod hur kolonisatörerna från gamla världen kunde säga sig äga jorden. De själva ansåg att de bara lånade jorden från sina barn och barnbarn.

Att äga jord var för indianerna lika omöjligt som att äga vattnet och lyften. Allt är gemensamma tillgångar, som skall brukas på hållbart sätt för att finnas kvar för de kommande generationerna.

Genast fick moderaten Robert Tenselius ordet och sänkte sig till den lägsta debattnivå som tänkas kan.
Robert Tenselius började med att håna Bengt Cete för att han bara stod där och "flummade". Detta avslöjar att RT inte vare sig visar respekt för andra människors åsikter eller personen Bengt Cete.

Det som sedan gjorde mig djupt bedrövad var att ledamöter i fullmäktige skrattade och applåderade Robert Tenselius fula och respektlösa påhopp på Bengt Cete.

Jag blir "mörkrädd" att dessa personer skall sitta och besluta för medborgarna i frågor som gäller hur vi skall få en hållbar livsföring. Jag tvivlar starkt på att dessa är kapabla att fatta allvaret i vår situation vad gäller miljöförstöring, utarmning av naturen och klimatbelastningen genom all verksamhet som styrs av kapitalismens kortsiktiga vinstmaximering?

Arne Bengtsson, Åby

Indian om uranbrytning - Manuel Pinto, Stockholm 24/5

image13

Sapmi radio news in the GPS-navigator

How to be updated about radio news you are seriously interested in but you just don't have the time to schedule listening time for them? News at 07:30 in the morning that are available on the radio in a few regions of Sweden and on the Webradio only. Anyway, you are already on your way to your work at that time. But, you don't want to give up on the thought of using your time in the car to listen to something more meaningful than the nonsense of good morning chats of the local radiostations?

This article describes some recent technologies that you can put to work yourself on your home PC to make your favorite programs on the radio available on several medias effortlessly and when YOU decide.

The technologies are:

- RSS-feeds
- RSS-reader
- podcasts
- Outlook mail
- Apple Itunes
- TV media player
- Windows media player
- a portable multifunction GPS navigator

RSS-feeds
Webbloggs usually have an RSS-feed associated with it. It means that XML-code, a variant of HTML-code, of the webblog is exportable to other programs being compatable with XML. An RSS reader is a program that can import XML-code to process it. The RSS-reader works in a different way than a webbrowser.

RSS-reader functions
First of all, the RSS reader works in the background on your pc to download all the pages in the RSS-feed for a webblogg. The term used is "subscribe to an RSS-feed". Instead of the webbrowser you use the User Interface (UI) of the RSS-reader to read the articles of your interest. The RSS-Reader keeps track on which articles you have read, even if the webblogg article has been updated since you read it, the RSS-reader will mark the updated article unread again. Too, usually you can configure a notification pop-up window coming up from the system tray that alerts you in almost the very same moment as the update is published on the webblogg. This is very effective if you have the task to monitor many news sources simultaneously because the RSS-reader is able to subscribe to several RSS-feeds at the same time. And you can use search functions that search just the RSS-feeds you subscribe to rather than all the internet.

In contrast, in the webbbrowser, you need yourself to navigate all the pages of the webbblogg of interest, and remember which pages you have visited (of course visited links usually turn in to some other colour but the RSS-reader guides you more precisely on what you have read or not).

Podcasts
Podcasts are more or less the same as RSS-feeds, XML-coded too, but they contain a link to a media file. The media file can be of any format, like .mp3, .wma, .avi, .mpg, etc. The challenge is to have the media files downloaded to your PC so that they are immediately available for your listening experience. The RSS-readers I have tested are not capable of subscribing to podcasts and downloading the linked mediafile for immediate availability for your use in your mediaplayer.

The solution evolution
I have put several RSS-readers, Podcast receivers and media players on my PC to to test to see if they can provide me with that desirable listening experience - Sapmi Radio news en route to work.

RSS-Readers in side out

The RSS-reader might be closer to you than you think. The Microsoft Internet Explorer version 7 introduced a basic RSS-reader. If you click the golden star its possible to paste in links to RSS-feeds and podcats. But, the RSS-reader functiions are very basic and not in the same style as when the RSS-reader is implemented in special software run on your PC.

However, at the launch of IE7 Microsoft also provided a link to a freeware RSS-reader program named Attensa. Besides high functionality RSS-rea has two features, integration with Outlook and integration with Apples's Itune.

Outlook
Attensa integrates with Outlook so that it publishes each read article in an RSS-feed in a note in folders per RSS-feed. This is very nice if you use Outlook as the main user interface for your written communication. Another nice feature is that you have every article of an RSS-feed available for forwarding to your e-mail friends. Still, if you subscribe to a podcast you have to click the link to the media file and wait for it to download.

Itunes
Attensa works together with Itunes to actually download the file of the link of the podcast message. In attensa you can specify to download the attachment specified in a podcast as being the media file. The media file can be configured to be managed in Apple Itunes' or Windows media player's playlists after download.

Sapmi Radio news on the TV
Of course it is very simple to use Itunes or Windows Media player to play the media file of the podcast on your PC. But a high performing home PC today has characteristics on being very noisy so it may be more cosy to listen to the news in the living room than in the home office (now server room!).

For that function our TV is attached to a wireless Mediacenter, just like the is attached to a TV. That unit serves the TV with media streaming from our home PC. A special software, Mediaserver, on the home PC, can be directed to display audio, video and picture files to the TV by the click of a button on the remote control of the Mediacenter. The receiving Mediacenter is a very slim unit without moving parts that is stuffed under the widescreen TV, the video/DVD player, cable TV Personal Video recorder and Home cinema audio unit (pooh!).

So by the click of the Media center's remote control I can sit back in my favorite chair to listen to the Sapmi radio news that Attensa and Ipod now collects automatically for me, without any further action on the home PC.

Dissatisfaction
Dissatisfaction is what drives development. Now that I have acess to the Sapmi Radio news comfortably I discover that listening to radio is not something I do in the living room, and by the way it feels silly to look into a non-moving TV screen while listening. I listen to radio while I travel in my car, mostly to work.

The GPS navigator
Traditionally a GPS navigator is a function dedicated in a car itself or now a days you can get a GPS navigator in a small box that is portable between the vehicles you want to navigate. You can of course use it on foot if the program is adapted to calculate walking or bicycle routes for your desired navigation tasks. Recently the GPS receivers have been adopted to a new standard suitable to be integrated with small consumer devices like mobile phones, pocket GPS navigators, cameras, mp3-players or whatever you as the vendor have the fantasy to integrate them with. Just like how handheld computers, cameras and mp3-players have integrated with the mobile phone, nowadays, you can never now from the outside tell what a pocket size portable thing people hold in their hands really is.

So the GPS Navigator I bought comes with same software as Windows Mobile phone but without the phone. Still I can phone using Skype if I am close to a WLAN. The handheld's GPS receiver can direct Google too download satellite images to show the location of adress of a person in my contact book provided I have set up a dataconnection via my normal mobile phone. Sounds complicated, but it's fun for a computer freak starting out when computers where big as a set of family home wardrobes and had 1millionth of the computing power of an ordinary home PC.

Sapmi radio news in the GPS-navigator
The GPS navigator also knows as Pocketpc has a synchronizing software that updates the Pocketpc with files from the home PC using an USB cable or wireless for connection. The update synchronisation is triggered as soon as the cable has been connected. After such an update I can bring the GPS navigator to my car, connect the audio cable to the radio's auxilliary input socket and listen.

So, now a days I just connect the GPS navigator to my home PC at night and then in the morning the navigator and its battery is fully charged including more Sapmi Radio news to consume in my car. Is it needless to say that I don't use the GPS Navigator program of the pocketpc on a daily basis :)

PS.

Why this article in English? My wife is an author of text books in English. She asked me to write an article about IT technology to update the old one I contributed to 10 years ago.

Älvens röst

Dokumentären Älvens röst sändes i SVT2 Söndag 31 dec 2006 kl 20.00:

"Älven talar i samma andetag om skönhet och skövling av både människor och natur genom årtionden. Dokumentärfilmarna Johan Bergström och Bo Harringer reser i utbyggnadens och avverkningens spår längs Lule älv år 2006. Älvens röst blir en kvinnas."

Åsa Simma är älvens röst. Skildrar även samisk historia och aktiviteter längs älven.

Om du missade filmen i julas och har bredband har du chansen ännu några dagar att se den över webben.

http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=13276&a=719478&lid=is_search527895&lpos=0

Mer om filmen:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=53606&a=721112&lid=is_search527895&lpos=1&queryArt527895=%E4lvens+r%F6st&doneSearch=true&sd=47244&from=siteSearch&pageArt527895=0

Tv-tips - En jävla jojk - Lars Ante Kuhmunen

TV2 Onsd 10/1 18.15 - 18.45

Dokumentär från 2006 av Jorun Collin. Första gången Lars Ánte Kuhmunen hörde ordet lappjävel blev han stolt. "En jävla bra lapp". Sedan förstod han. Nu är han 28 år, renskötare och väver in sin vardag i jojken. En vardag där konflikten mellan svenskt och samiskt ständigt är närvarande. Även i SVT2 14/1.

Mer info och fler sändningstider:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=8745&c3a1=161683&c5a1=161683&c5a1showtime=true&selectedDate=20070110&shortVersion=true&searchDep=8744&lid=20070110&lpos=SVT2_1815&from=tabla


Vem är Jorun Collin?

Enlig denna länk debuterade hon 2003 som programledare i P3 för programmet Transit, värlsdprogrammet.

http://www.sr.se/p3/fakta/p3nytt/press_030214b.stm


I TV-Oddasat förra veckan sa hon att att inte bara det läckra och tjusiga med renskötar- och samelivet livet skulle skildras ut även det fula, markkonflikterna.

Mer intressanta program

Ett bra ställe att söka fram intressanta TV-program i dina tillgängliga TV-kanaler med hjälp av nyckelord, ex vis jojk är:

http://tvguide.swedb.se


Regeringen storsatsar på urfolkens rätt i norr II

Jag blev snabbt bönhörd om regeringen Reinfeldts besök i Kiruna. Redan 3 dagar senare.

Budskapet var: Jakt och Fiskeutredningen skulle ge samerna för mycket makt över jakt och fiske i norr.

Allt enligt Oddasat.

Carlshamre kräver att rättigheter som ursprungsbefolkning skriv sin i EU-lagen

Det fladdrade till några bilder och ord om Europaparlamentarikern Maria Carlshamre i Oddasat i veckan. Hon hade ställt en fråga till ministerrådet om samernas rättigheter som ursprungsbefolkning inom EU. Varför hanteras de olika av de nordiska länderna? Se mer här från Sametingets hemsida.

http://www.sametinget.se/sametinget/view.cfm?oid=4279&sat=no

Varifrån kom inspirationen? Svar: Nordiska samer på besök i Europaparlamentet.
http://www.mariacarlshamre.se/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=4&limitstart=4
Vilka var de samerna förresten? Vilka representerade de?

Svaret hittade jag här:
http://www.eurolang.net/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=2761

Maria tycks vara engagerad sedan tidigare å FIs vägnar beträffande samer:
http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=96

Är samer i gott sällskap?
När man söker på Internet med Google hittar man ofta "överskottsinformation". Prova själv. Google >"maria Carlshamre" samer<. I artikel nummer sex av 221 anklagas Maria av Maj Wechselmann, att tillsammans med Gudrun, vara giriga. Suck, Wechselman är man uppvuxen med sen barnsben, den där vänsterfilmaren och inte obetydlig maktfaktor i vpk.

Någon som rycker ut till Marias försvar, från ett oväntat håll - Finland, är Johanna Parikka Altenstedt.
http://helsinki-stockholm.blogspot.com/2005/08/behandling-av-carlshamre-visar-graden.html#comments


Regeringen storsatsar på urfolkens rätt i norr I

Tänk er att statsminister Fredrik Reinfelt och utrikesminister Carl Bildt åker upp till Kiruna, träffar Sametinget och andra företrädare för näringsverksamhet i norr. Syftet är att presentera en strategi för utveckling av norra Sverige med stark betoning på urfolkens rättigheter. Regeringens fempunktsprogram:

Det är i norr vi upplever den snabbaste utvecklingen i vårt närområde.
• Vi skall videreutveckla vår grannrelation med Ryssland etter kalla kriget.
• Vi skall vidareutveckla  vårt ansvar för att bekämpa olovlig jakt och fiske och förvalta de förnybara vilt- och markresurserna nu och för kommande generationer tillsammans med urfolken
• Vi skall på ett bärkraftigt sätt utnyttja möjligheterna knutna till Barents hav som en ny europeisk energiprovins.
• Vi skall agera i samverkan med miljö och klimat.
• Vi skall utveckla levnadsmöjligheter och livskvalitet for alla som bor i norr och
vi skall ta vårt särskilda ansvar for urfolkens rättigheter.

Det här har hänt - i Norge! Fredagen den 1 december 2006 åkte  Norges statsminister Jens Stoltenberg och utrikesminister Jonas Gahr Stør till Tromsö och presenterade den norska strategin.

NRKs nyhetssida:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.1413366

Norska regeringens strategidokument:
http://www.nrk.no/contentfile/file/1.1414596!nstrategi.pdf
(fempunktsprogrammet nämnt ovan är hämtat från strategidokumentet och Sverige-anpassat och lätt friserat till mina önskemål)

När tar svenska regeringen upp handsken?

Oddasat - när jag vill!

Jovisst, det har funnits programmeringsbara videobandspelare i minst 10 år. En sån följde med min fru när vi gifte oss för ungefär så länge sedan.

Att programmera videon skulle bli en oöverstiglig uppgift - för mig.

1. Efter mer än 30 år i IT-branschen kunde jag inte förstå att videokonsumenter skulle behöva stå ut med ett så oanvändarvänligt gränssnitt för att programmera inpelningar, så jag avstod.

2. Analog inspelning innebär kvalitetsförluster. Hur kan man stå ut med att titta på video i Long-Play kvalitet? Så jag avstod.

3.  Ingen av de många videobandspelare som har passerat hemmet (de går ju sönder och när fjärrkontrollen inte passar min fru åker de tillbaka till handlaren under öppetköp-månaden) har haft mer än åtta minnesplatser för inspelning. Efter att ha studerat min frus användande av dessa minnesplatser insåg jag lätt att min eventuella programmering av Oddasat skulle inte ha överlevt en vecka, så jag avstod.

4. Oddasat finns tillgängligt på webben. Men, att sitta på en kontorsstol och titta på TV känns inte så inspirerande. Dessutom fungerar inte tekniken alltid, så jag avstod.

Så kom det hem en PVR, Personal Video Recorder, kopplad till Comhems uttag i väggen (TRE hål i väggen).  160 GB hårddisk, efter en stunds användande insågs det att den egentliga kapaciteten är 145 GB (IT-branschen luras och räknar i multipler om 1024 när vanligt folk räknar med 1000). Det som man har spelat in spelat in visas i samma kvalitet som den har setts i TV. Bilden från PVR är bättre än den tidigare Comhem boxen.

Så, efter studium av instruktionsbok och elektroniska programguiden, och ett par klick senare sitter nu Oddasat där i sin minnesplats för inspelning.

Att se på Oddasat i min länsstol är nu ren avkopppling. Och om jag blir avbruten i mitt  koncentrerat  insupande av samiska nyheter är det bara att backa (som make skall man ju alltid vara tillgänglig fäör kommunikation?!).

- Du har ju inte varit intresserad av video tidigare? (med fruktan i blicken att nu räcker inte hårdisken till för hennes program)

Så med takten av 1 GB per inspelad timme åser jag nu hur det lediga hårdiskutrymmet sakta mals ned med ännu osedda program. Flying Doctor, Dr Phil.... (jag tar naturligtvis bort Oddsat när jag sett färdigt)

Min profilbild

Inge, bördig från Skellefte, Vindelns och Göta älvdalar. Jag skriver här när jag känner för det och när något i de samiska frågorna förtjänar uppmärksamhet.