Brev till Sameministern

Kopiera texten till jordbruksministern nedan, klistra in i nytt mejl och sprid till era kontakter på nätet.  Skicka även ett mejl till Jordbruksministern under e-postadress:
[email protected]

För alla samer! För alla samers Sápmi!


Till Sveriges jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist
Jag är djupt bekymrad över den svaga ställningen som samiska rättigheter har i det svenska rättssystemet och att bristen på rättsligt skydd hotar den framtida existensen inte bara för rennäringsutövarna i Sverige, utan för hela den samiska kulturen! 

I en debattartikel med rubriken "Den Samiska kulturen kommer att utrotas" i DN den 23 oktober 2005 författad av Hugh Beach, professor i kulturantropologi, Uppsala univ., Louise Bäckman, professor emeritus i religionsvetenskap, Öje Danell, professor i renskötsel Sveriges lantbruksuniversitet, Daniel Lindmark, professor i historia Umeå univ. och Peter Sköld, professor i historia, samisk samhällsutveckling och kultur Umeå univ., sägs i korthet följande:

"Hela den Samiska kulturen hotas. Markägare tvingar i rättegång efter rättegång bort Samer och deras renar från vinterbetesland där de funnits i urminnes tider. Nu måste lagen ändras så att den tar hänsyn till rennäringens egenart och historia. Annars överlever inte den samiska kulturen. Det måste också bli markägarnas sak att bevisa att samerna inte har rätt att nyttja vissa områden.(...) Ytterst är det våra lagstiftande politiker som måste fatta beslut nu. Politisk passivitet idag får förödande konsekvenser som inte kan åtgärdas i morgon. "

Genom historien har var gräns (Lappmarksgränsen 1751 och Odlingsgränsen 1867) och var åtgärd som upprättats till skydd för samernas territorier och samisk verksamhet visat sig vara värdelösa och i praktiken inneburit ytterligare begränsningar och nya intrång på samiskt territorium!  
Både inom EU: s MR-övervakningskommission och FN:s rasdiskrimineringskommitté har man uppmärksammat bristerna i hur Sverige misslyckas att leva upp till bl a FN:s rasdiskrimineringskonvention och hur detta hotar samerna och därför krävt förklaringar av den svenska staten.

Hur tänker ministern agera mot bakgrund av de många och ökande antal rättstvister mellan markägare och samebyar?
  1. Kommer Sveriges jordbruksminister, med ansvar för samefrågor, att agera för att Sverige ändrar lagarna så att den samiska rennäringens rättigheter stärks?
  2. Kommer Sveriges jordbruksminister att agera så att samiska rättigheter beaktas, gällande tidigare expropiering av mark som det samiska folket förlorat på grund av diskriminerande rättssystem ?
  3. Kommer  Sveriges jordbruksminister agera för att kompenserar samerna för de kostnader, skulder och krav som uppstått på grund av alla rättstvister?
  4. Kommer Sveriges jordbruksminister att se till att det omgående etableras en nödvändig förhandlingsprocess med Sametinget och samebyar och andra berörda parter, med målsättning att staten rättar till tidigare begågna fel och övergrepp och därigenom skapar en stabil grund för en positiv framtid för hela det samiska folket i Sverige?
  Som undertecknare av denna skrivelse vill jag visa min solidaritet med det samiska folket som i den svenska lagstiftningen inte får det skydd som kan krävas för medborgare i rättsstaten Sverige. Min uppfattning är att den svenska staten genom sin passivitet i dessa frågor underblåser icke-samers åsikt att de har bättre rätt till samiska marker. Jag kräver en lagändring som tar hänsyn till rennäringens egenart och historia. Med anledning av detta så riktar jag en allvarlig uppmaning till jordbruksminister Ann-Kristine Nykvist att snarast vidta åtgärder mot rättegångarna och skydda fortlevnaden av Det Samiska Folket, Den Samiska Rennäringen och Den Samiska Kulturen.

Jag ser fram emot ett svar från ministern!

Med vänlig hälsning,