Ett urfolk är utställt

Nordiska museet invigde sin nya utställning SAPMI, idag 8 november. Utställningen handlar om samer i Sverige, presenterad på ett samtida sätt med multimedia-inslag.

Lars Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, tog i sitt tal utgångspunkt i Gustav Vasa, som tronade bakom Lars-Anders rygg, och farmför sig, August Strindberg, med ord ristade i porten till Nordiska museet. Däremellan fick Expressens ledarskribent sig en känga och inbjudan till personlig guidning avd Lars-Anders på utställningen..

Gustav Vasa förstod att hålla sig väl med samerna så länge de höll sig till svenska lagar och betalade skatt. (Samerna höll ju svenska armén med skinn och mat. Höjdes skatten flyttade skatteunderlaget!). Den koloniala tiden som hade sin höjdpunkt vid Nordiska museets grundande berördes likväl som att den insamling av föremål om gjordes då har en stor betydelse för spegla den samiska historien. 

Knytningen till  August Strindbergs citat på porten, Sagor jag täljer att arv sitt de unga minnas må,  Nordiska museets mission, uppmärksammade Lars-Anders särskilt tydlig eftersom August har samiskt ursprung.

(Min bokhylla med samisk litteratur utökades plötsligt med 2,5 hyllmeter!)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback