Kan man äga luft, vatten och mark?

En stackars miljöpartist i Norrköpings kommunfullmäktige försökte föra in urfolkens (och samers) tänk i debatten om att vi bara lånar jorden från våra barn och barnbarn.

Han möttes med hån och skratt från sina fullmäktigekolleger. Om det är så här ställt bland våra styrande på lokal nivå (toppen rekryteras från basen) är det inte att undra på att det ser ut som det gör med samernas markrättigheter och ILO-konventionen - är inte urfolk eller samer närvarande blåser man bara på med okunskap och attityder.

Läs själv på Folkbladet i Norrköpings
insändarsida:

eller här ( i händelse att insändaren försvinner),:

Ett lågvattenmärke i kommunfullmäktige

Uppskattning, beröm och att visa respekt och vördnad för varandra borde få en mer central plats i våra liv.
Detta saknades helt vid en debatt i kommunfullmäktigemötet i Norrköping i måndags, 23 april.

Bengt Cete från miljöpartiet försökte i sitt inlägg förmå ledamöterna att tänka lite längre än näsan räcker.
Han ville ifrågasätta vårt sätt att leva och exploatera vårt livsrum. Han tog upp det sätt varpå indianerna försökt leva i harmoni med naturen och att de inte förstod hur kolonisatörerna från gamla världen kunde säga sig äga jorden. De själva ansåg att de bara lånade jorden från sina barn och barnbarn.

Att äga jord var för indianerna lika omöjligt som att äga vattnet och lyften. Allt är gemensamma tillgångar, som skall brukas på hållbart sätt för att finnas kvar för de kommande generationerna.

Genast fick moderaten Robert Tenselius ordet och sänkte sig till den lägsta debattnivå som tänkas kan.
Robert Tenselius började med att håna Bengt Cete för att han bara stod där och "flummade". Detta avslöjar att RT inte vare sig visar respekt för andra människors åsikter eller personen Bengt Cete.

Det som sedan gjorde mig djupt bedrövad var att ledamöter i fullmäktige skrattade och applåderade Robert Tenselius fula och respektlösa påhopp på Bengt Cete.

Jag blir "mörkrädd" att dessa personer skall sitta och besluta för medborgarna i frågor som gäller hur vi skall få en hållbar livsföring. Jag tvivlar starkt på att dessa är kapabla att fatta allvaret i vår situation vad gäller miljöförstöring, utarmning av naturen och klimatbelastningen genom all verksamhet som styrs av kapitalismens kortsiktiga vinstmaximering?

Arne Bengtsson, Åby

Kommentarer
Postat av: Victoria

Sorgligt! Det är sorgligt att det är så vedertaget att allt ska räknas i kapital och att de som ser andra värden att skydda inte tas på allvar.
Jag hörde om ett TV-inslag som visade på att mat som köps nära och lagas hemma släpper ut mindre koldioxid... vad det nu heter... än hel- och halvfabrikat. Men få anser sig ha tid (läs råd) att prioritera matlagning - för vi mäter allt i pengar! Och glömmer bort smaklökar, samvaro, miljö och varför vi egentligen lever.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback