2 x 2 "resor" till Centralfängelset på Långholmen

Första resan x 1
Jag måste medge det. Jag har suttit  "inne". På Centralfängelset på
Långholmen.  Jag har suttit i Finkan. Det var 1994.

På puben Finkan var jag 5-6 timmar i trevligt sällskap med kurskamraterna i AG80, en årslång postal utbildning man i dag skulle kalla trainee-utbildning. Vi har en liten kursförening, de 28:as gäng vars enda program är att förgylla medlemmarnas tillvaro med årliga återföreningsmiddagar, Lucia-kaffe och brännboll på Djurgården i juni. (Det senare har förfallit till att vi numera bara har eftersnacket om brännbollen på någon bar i Stockolm). Det kostar en 75-krona per månad som förfaller till de andra medlemmarnas förmån om man inte orkar pallra sig till evenemangen.

Andra resan x 1
I fredags var det dags igen att sitta "inne". Denna gång i värdshuset. Vi inledde med årsmöte och visning i Spinnhuset i skulptören Thomas Kvarsebos atelje. Tomas berättade livfullt om de olika skulpturprojekt han  har genomfört; Olof Palmes byst i Riksdagshuset, Jas-Svalan och det nu pågående Nansen-projektet  i Oslo. Det projektet skall avtäckas i maj 2007.

Thomas berättade att han i början av sin  hyresperiod blev inlåst av nitiska plitar. Centralfängelset var fortfarande i drift och Thomas hyrde av Kriminalvårdsstyrelsen. Plitarna, som såg ut som de i filmen "Släpp fångarne loss - det är vår" , utrustade med rejält stora nyckelknippor,  uppträdde barskt och uppmanade honom att städa upp, omedelbart. Det gick inte att försvara sig med att han hade hyreskontrakt. Plitarna gick ut och låste efter sig med en rask och väl inövad rörelse. Kaboom!

Som betalande hyresgäst hade Thomas naturligtvis egen nyckel och kunde komma ut.  Thomas blev mycket upprörd och tog kontakt med sin ovanliga hyresvärd och fick rättelse. Än idag kommer en av plitarna, nu i 90-års åldern och ber om ursäkt för händelsen. "Du förstår, våran chef var noga med att hålla stilen."

Det här kom mig att tänka på att mellan min första  och andra "resa" till Centralfängelset på Långholmen hade forskat fram information om att  en avlägsen släkting till mig hade fått göra två "resor" till Centralfängelset. Här är vad jag sedan återberättade under middagen  (nu med mer detaljer) under middagen när jag reflekterade över min personliga relation till Centralfängelsets miljö.

Det intressanta med släktingar som har varit fängelsekunder är att det finnns så mycket dokumentation om dem som man i dag kan ta del av. Domar, fängelsejournaler, frigivningsprotokoll och även fotografier.

Första resan x 2
Morfars farfars farbrors sonson, Jonas Petter Sjulsson, född 1859 i Arvidsjaur, blev dömd till 2 år, 6 mån, 4 dagar. Domen förkunnades i Kongl Svea Hovrätt den 8/12 1891 och straffet påbörjades den 14 december samma år. Han blev frigiven 18 maj 1894, en månad tidgare än den utmätta strafftiden, och hade då 15 kronor på fickan. Allt enligt dokument nummer 4595 i frigivningsrullan. (Klicka på bilden för att förstora).

För varje nytt fakta man hittar i släktforskningen ger det oftast nya frågeställningar. Varför tar sig samhället besväret att skicka en lapp från Malå att avtjäna sitt straff i Stockholm? Att det är Svea Horätt som dömer tyder på att tingsrättens dom har överklagats. Det fins mycket mer att hämta beträffande bakgrund och omständigheter. För andra släktingar i liknande trångmål har jag tagit kopia på mångordiga rättegågsprotokoll. Här finns goda förutsättningar att få fram mer om den här släktingens karaktär.

Andra resan x 2
Jonas Petter gjorde även en andra resa senare under 1890-talet  "2. resan stöld och böter. 4 år, 7 mån, 2 dagar. Dom i Malå o Norsjö tingslag Häradsrätt  den 8/7 1898". Han frigavs 26 december 1901och hade 24:60 kr på fickan och 116:09 på postsparbanksbok vid frigivningen. Strafftiden var avkortad med ca ett år. Allt enligt dokument nummer 5801 i frigivningsrullan. (Klicka på bilden för att förstora).

Jonas Petter Sjulsson dyker sedan upp 1922 i mina släktforskningsuppgifter. Då är han med i samma timmerflottarlag som morfar.  Den flottarfärd längs Vindelälven som sedan sammanför morfar med mormor i Rödåsel. 1933 är Jonas Petters liv till ända.

I eftersnacket efter min lilla berättelse, jodå det är flera som har anor som någon gång har suttit inne. Till min stora häpnad berättar min bordsgranne  om en ana som har jobbat som plit på Långholmen samtida med Jonas Petter (och har säkert varit med om att spöa honom!).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback