Umeå är nära och Umeå är långt borta

Det är andra gången nu som jag deltagit  i Ubmejen Biejveh. Det är sjunde gången som veckan genomförs. Det finns livskraft och utveckling i den Samiska Veckan som idé.

Utan att förringa Jokkmokk eller Kiruna tror jag på Umeå som ett samiskt kulturcentrum och mötesplats, samisk portal. Jokkmokk är ju den äldsta och mest traditionstyngda mötesplatsen. Kiruna är det politiska navet.

Umeå är nära...
...men inte för nära konflikterna. Visst finns markkonflikterna bara någon mil utanför stadskärnan men Umeborna och dess besökare är ofta inte personligen involverade i konflikterna. Den akademiska miljön i staden innebär att det finns tolerans och nyfikenhet för det samiska, även för det som är gränsöverskridande och utvecklar traditionerna.   

Umeå är långt borta..
... men inte för långt borta för att viktiga aktörer med kunskap att dela skall kunna komma till mötena. Ex vis aktörer från samebyar och näringar eller kunskapsssökare från andra delar av landet. Och det är viktigt för alla som söker kunskap för att revitalisera och återknyta till sin samiska identititet.

Återknytning
Med bl. a. en titt i programmet för Ubmejen Biejveh som hjälp listar jag aktörer viktiga ur ett revitaliserings- ock återknytningssperspektiv.

Umeå Universitet
- språkinstitutioner
   - forsknng
- forskningsarkivet
  - lappmissionsskolorna ex vis
Västerbottens museeum
- fotoarkivet
- museets databas
Dialekt-, ortnamns- folminnesarkivet i Umeå (DAUM)
- ljud- och musikupptagningar
Folkrörelsearkivet i västerbotten
- Umans Flottningsföreningsarkiv

Alla ovan har varit källor i min egen revitalisering och återknytning till det samiska.

http://www.samiskaveckan.sapmi.net/



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback