Etnisk rensning pågår?

Jag fick ett epost från Sameföreningen i Stockholms ombud till Svenska Samers Riksförbund, SSR:s landsmöte som genomfördes i veckan, 17-18 augusti 2005.

Jag blev väldigt upprörd, men började också förstå vidden av vad det handlar om - Etnisk rensning!

Etnisk rensning låter starkt, men är det inte det det handlar om?  Rennäringen är grunden i samisk kultur och utan den tappar samekulturen ryggrad. Samerörelsen riskerar att reduceras till en hembygdsförening som vårdar gamla minnen.

Läs och begrunda själva:

"Om SSR:s möte finns en hel del att säga, inte minst på det känslomässiga planet. Jag delade rum med en mamma till två barn. Hennes familj har drabbats av marktvisterna, de har förlorat rätten till vinterbete.

Markägarna har gått vidare med att kräva 100.000 kr per dag!!! i skadestånd om renarna kommer in på privat mark (det är dock inte fastställt). Mamman berättade om sin vardagssituation, hur domen påverkade barnen. Hon vädjade om barmhärtighet och snabbhet om staten inte ville ha kvar renskötseln. Hon sade att ett nackskott var bättre än en utdragen pina. Vi var många som grät efter hon talat inför mötesförsamlingen."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback