Lappskatteland - 11 km von oben

I julhelgen stiftade jag bekantskap med Google Earth - en satellitbildsnavigator. Man kan med den zooma in sig på en del av jordklotet för att kolla hur det ser ut hemma på gården, hos någon bekant eller granne. Norrbottningar kan man dock inte komma nära för det saknas högupplösta bilder därifrån. Efter lite bök kan man också definiera inzoomade närbildsvyer i ett antal platsreferenser i programmet. När det är gjort kan man "flyga" mellan olika platser på globen.

Det slutar inte bara med det. Man har själv möjlighet att lägga in överlagrade bilder av ex vis kartor och hus. Klicka på bilderna nedan från Stentorp, Arjeplog, ett historiskt lappskatteland. På den högra bilden syns en rengärda tydligt på den överlagrade fastighetskartan från 1900 ca.

 11 km höjd.      572 meters höjd.

Ett mera modernt lappskatteland finner vi här nedan. En sameby, siita, är väl närmast att jämföra med en ekonomisk förening som en bostadsrättsförening utgör. Varje familj har sin bostadsrätt, "lappskatteland". Man brukar sitt lappskatteland, kan köpa och sälja rätten att bruka det, men ägandeskapet är samebyns.

 177 meters höjd.

Vill du åka själv? Hör av dig med en kommentar och epostadress så skickar jag en kml-fil.

Är jämförelsen riktig?

Inge - vars grannar är aningslösa om att de bor granne med ett lappskatteland!.
 

Kommentarer
Postat av: Ronny

Bra att fler börjar ana, i hur nazism verkligen skadat oss Samer. Och hur mycket vi förlorat och förlorar.. Hur Rennäringslagens författare hade sina sympatier. Undersökt det?
80% av Arbetsförmedlingar består av Ex-NZ? Därav har man sen det lätta 1940-50-talen, fått försämringar i arbetsmöjligheterna successivt av mörka orsaker. Det har ingenting med demokrati att göra. Det är ren förföljelse, systematiskt.
Med Regeringsrättsdomen nr 5566-1993 gäller ock 'Sociala Förmåner'. Den ger rätten till arbeten, men följer brukningsrätten. Nåt som kolchoser kallade samebyar icke haft, som ekonomiska föreningar enbart.
Historian är genomgående väl dokumenterad och fascinerande. Men vi motarbetas konstant, om än jag har den möjligheten att där jag befinner mig har bistående hjälp av lagens skydd för liv o Egendom, i rikets intresse.
Ett annat sätt är att bli politiker, där skydd ingå.

2006-05-24 @ 22:40:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback